top of page
Search

“Wat als iedereen kleding zou huren in plaats van alleen maar te kopen?”

Updated: Nov 11, 2022

Interview with the Groninger Ondernemers Courant (25.10.2022) https://www.groningerondernemerscourant.nl/nieuws/wat-als-iedereen-kleding-zou-huren-in-plaats-van-alleen-maar-te-kopen


Anderhalf jaar geleden kwam Annika Schewitz naar Nederland om een semester lang vakken te volgen aan de HanzeHogeschool. Nu kunnen mensen via haar kledinverhuurplatform ReStyle (restyle-rent.com) eenmalig of in abonnementsvorm kleding huren, brengt ze de kleding met de fiets bij de klanten thuis en dient haar kamer als winkeltje om te passen. De Groninger Ondernemers Courant sprak haar over hoe de zaken ervoor staan.

Hoe kwam je op het idee voor je kledingruilplatform? “Een van de opdrachten van mijn minor Brand Design and Psychology was om een zelfbedacht merk te ontwerpen. Ik wilde me verdiepen in de huidige fashionindustrie en kwam erachter dat fast fashion een van de meest vervuilende industrieën ter wereld is. Wat als we allemaal in plaats van kleding te kopen, nou eens kleding zouden huren, zoals we ook steeds vaker scooters en auto’s huren? Zo ontstond het idee voor een kledingverhuurplatform.” En toen? “Nadat ik mijn opleiding had afgerond, nam ik een tussenjaar en volgde ik het Business Development Program van VentureLab North. Daar kreeg ik een coach, kon ik al mijn vragen stellen, ontmoette ik veel mensen en kon ik bovenal veel uitproberen. In een simpele vorm brachten we onze ideeën op de markt zodat we konden ervaren hoe onze ideeën in het echt zouden werken. Ik had nogal de neiging om te blijven onderzoeken, maar door het programma werd ik gedwongen om concreet te worden.” En hoe werkt het? “Op restyle-rent.com kun je eenmalig of als abonnee kleding selecteren om een maand te huren. Als je een bestelling hebt geplaatst, kom ik het langsbrengen met de fiets. Als je wil kun je een kledingstuk ook eerst passen. Na een maand haal ik het dan weer bij je op. En mocht je fan zijn geworden van het item, kun je het ook kopen zodat je er nog veel langer van kan genieten.” Wat voor kleding biedt je aan? “Ik wil eigenlijk voor elke gelegenheid kleding aanbieden. Van alledaagse kleding tot kleren die je aan kan naar een bruiloft. De kleding op het platform zijn van duurzame merken en designers, tweedehands of geupcycled (zoals spijkerjassen van the Dutch Rebel). We werken samen met designers en lokale ondernemers (zoals KokoToko) op commissiebasis. Als we iets verhuren, dan gaat daar geld van naar de designer of de ondernemer.” Wat zijn je plannen voor de komende tijd? “Ik ben net begonnen met de master Sustainable Entrepreneurship, dus het platform staat helaas op een iets lager pitje. Ik ben nu vooral bezig met het concept en de website verder te ontwikkelen. De komende maanden ga ik bezig met wat de klanten eigenlijk willen. En als ik mijn master heb afgerond ga ik op zoek naar een co-founder en naar andere mensen die het bedrijf verder kunnen helpen. Ik hoop dan ook echt mijn netwerk te kunnen vergroten met zowel meer samenwerkingspartners als klanten.” Wat hoop je te bereiken met je platform? “Ik hoop dat er een verandering komt in de manier waarop we fashion consumeren. Dat het niet meer de norm is om zoveel mogelijk te kopen, maar dat huren ook een logische en normale optie wordt. Een beetje zoals we steeds meer met auto’s omgaan: het was heel lang de norm dat iedereen een auto had, maar mijn vrienden en ik huren tegenwoordig auto’s in plaats van dat we een kopen. Wat als we allemaal veel meer zouden huren in plaats van kopen? Dat zou veel beter zijn voor de planeet. In Groningen en Leeuwarden zijn nu hubs van ReStyle. Wie weet waar het concept nog meer aanslaat. Maar eerst maar eens focussen op Groningen. Het passen van kleding gebeurt nog op mijn kamer, dus als je een geschikte locatie weet waar ik de kleding kwijt kan, laat het me alsjeblieft weten!” ReStyle https://www.restyle-rent.com/ Instagram: @restyle.groningen Foto: ReStyle


7 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page